Hielspoor en de juiste schoenen

Hielspoor en de juiste schoenen

Niets is vervelender dan een paar toffe schoenen te hebben gekocht en al snel last te krijgen van hielspoor, oftewel; pijn aan de hiel door de schoenen. Herken jij dit? Een hielspoor en de juiste schoenen hebben een groot verband. Lees dan snel verder en wie weet vind je wel de juiste oplossing die werkt voor jou! Maar wat is hielspoor nou eigenlijk, wat zijn de symptomen, oorzaken, gevolgen en nog belangrijker: wat is de oplossing? 

Hielspoor en de juiste schoenen

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, maar gaat regelmatig gepaard met een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. Een hielspoor en de juiste schoenen kunnen dus een goed team vormen. Het is van belang dat je dan ook de juiste schoenen aanschaft.

Een aantal van de belangrijkste symptomen zijn dan ook pijn onder de hiel bij lang staan of lopen, opstartpijn bij het opstaan uit bed, kalkafzetting in de peesplaat, stijf gevoel in de peesplaat onder de voet en hielpijn bij het autorijden. Herken jij een van deze symptomen? Dan is de kans groot dat ook jij last hebt van hielspoor. Hielspoor is iets wat erg pijnlijk is en wat je wil vermijden. Meer dan 10% van de mensen geeft aan ooit wel eens last te hebben gehad van hielspoor. De leeftijdscategorie hiervan is gemiddeld tussen de 40 en 60 jaar oud. Er zijn verschillende oorzaken.

Wat zijn de oorzaken van een hielspoor en de juiste schoenen?

Hielspoor ontstaat door irritatie van de aanhechting van de voetzoolpees. Vaak is overbelasting van de hiel of de voetpezen de oorzaak. Meest voorkomende oorzaken voor overbelasting van de hiel of voeten zijn sporten (met name hardlopen), stijve kuitspieren of het dragen van een slechte schoen. Je krijgt pijn bij het lopen, vooral bij het opstaan en pijn onder de hiel.

Wat is de juiste behandeling?

Wees gerust, hielspoor is gelukkig goed te behandelen. Pijn aan de voeten, hak, tenen, pezen en bij het lopen kan verleden tijd zijn door middel van de juiste behandeling. Indien je nog niet lang last hebt van hielspoor, kan zelfhulp vaak effectief zijn en de voetklachten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan rust houden, goede rekoefeningen doen, goede schoenen dragen en eventueel het gebruik van inlegzooltjes. Indien de pijn en voetklachten nog niet weg zijn, dan zou je bijvoorbeeld een arts of therapeut kunnen inschakelen om de pijnklachten aan de hiel op te lossen of te verminderen. Vaak wordt dan de stand van de voet beoordeeld en adviseren ze oefeningen of steunzolen.

Welk product kan helpen bij hielspoor?

Zoals eerder aangegeven, is hielspoor soms op te lossen door zelfhulp. Door het dragen van goede schoenen met de juiste ondersteuning kan je de pijn verminderen in de hiel en wordt de peesspier gecorrigeerd. Gelukkig kan door het dragen van goede schoenen ook de pijn verminderen. Hielspoor zit onder de voet, waardoor het dragen van de juiste schoen erg belangrijk is. Schoenen die niet genoeg ondersteunen of niet goed passen zullen alleen maar meer pijn veroorzaken. De perfecte schoenen met veel comfort zijn de Blundstone boots. Typerend voor alle Blundstones is het opmerkelijke comfort en het voetbed. De boots van Blundstone kenmerken zich vooral door een stevige PU zool met geïntegreerd absorptiemateriaal dat schokken dempt. En dat voel je!

De zolen zijn licht en flexibel waardoor je er heerlijk op loopt en vermoeide, pijnlijke voeten tot het verleden behoren. Het voetbed is bovendien ook nog eens orthopedisch verantwoord. Indien je aangewezen bent op orthopedische hulp, kan je het bestaande voetbed eenvoudig door jouw eigen voorgeschreven voetbed vervangen. Ideaal dus!

Heb jij dus al snel last van pijn aan de hiel, overweeg dan zeker de Blundstone boots!

In de blog " Pijnlijke voeten zijn verleden tijd met Blundstone" lees je het verhaal van een Blundstone fan die last had van hielspoor.

Heb jij onze Instagram al bekeken? Neem een kijkje voor inspiratie!