Onderhoud van leren schoenen?

Onderhoud van leren schoenen?

Je kent het wel, schoenen in je kast die eigenlijk toe zijn aan een onderhoudsbeurt, want hoe onderhoud ik mijn leren schoenen en wat is belangrijk bij het onderhoud van leren schoenen. Het is belangrijk dat je schoenen goed beschermd zijn tegen vocht en viezigheid om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Iedere schoen is gemaakt van ander materiaal en moet op een bepaalde manier behandeld worden. Voor schoenenfanaat Claudia is het vandaag tijd om haar leren schoenen een grondige onderhoudsbeurt te geven. Claudia is een 26-jarige moeder, werkzaam bij een advocatenkantoor in Amsterdam en dol op schoenen. Claudia heeft vier paar leren schoenen die ze elk voor een andere soort gelegenheid gebruikt. Ze wist al wel langer dat het onderhoud van leren schoenen is must is, maar ze is er zelf niet zo strikt op.

Wat heb je nodig voor het onderhoud van leren schoenen?

Er zijn verschillende soorten leer. Elke leren schoen kan dan ook van een ander soort leer gemaakt zijn. Claudia heeft zelf vier soorten leren schoenen, namelijk lakleer, suède, glad leer en gevet leer. Ook heeft haar dochtertje van twee een paar kunstleren laarsjes. Claudia heeft verschillende middelen in huis om haar verschillende leren schoenen te behandelen. Elke leersoort heeft namelijk een andere verzorging nodig. Zo gebruikt Claudia bij de onderhoudsbeurt van al haar schoenen altijd een vochtige doek, een borstel, de juiste kleur schoenpoets, een inpoetsdoek, een uitpoetsborstel en een goede spray. En haar favoriete Blundstone boots? Hoe onderhoud ze die? Onderhoud van leren schoenen, zoals model 500 is gemakkelijk. Zorg dat de boots schoon zijn, droog en vet ze opnieuw in met de shoe polish. Om de kleur te behandelen is er de speciale renovating cream.

Lakleer

Het eerste paar schoenen dat Claudia in haar kast tegenkomt zijn haar lakleren schoenen. Het onderhoud van leren schoenen en dus ook lakleer is belangrijk. Deze gebruikt ze voor feestelijke en chique gelegenheden en combineert ze vaak met een jurkje of een nette broek. Het effect van lakleer wordt zichtbaar door een speciaal laagje dat over het normale leer heen is geplaatst. Dit lak laagje zorgt er ook voor dat er geen water door de schoen heen komt. Onderhoud van leren schoenen (alleen lakleer) smeert Claudia ze af en toe in met een lakreiniger. Dit zorgt ervoor dat het lak laagje niet uit zal drogen. Als er vlekken op haar schoenen komen dan maakt ze dit schoon met een droge of vochtige doek.

Onderhoud van leren schoenen "Suède"

Naast de lakleren schoenen heeft Claudia ook een paar suède schoenen. Deze draagt ze dagelijks naar haar werk. Het lastige aan suède schoenen is om ze schoon te houden. Claudia zorgt ervoor dat ze deze schoenen niet draagt op regenachtige dagen, want bij een vorig paar suède schoenen heeft ze gemerkt dat deze erg slecht tegen water en vuil kunnen. Suède is gevoelig materiaal dat extra aandacht nodig heeft. Deze extra aandacht geeft Claudia haar schoenen dan ook. Maandelijks gebruikt ze een speciale suède spray om haar schoenen in te spuiten. Op het moment dat ze toch een vlekje op haar schoenen ziet, gebruikt ze een speciaal suède of nubuck borsteltje om deze makkelijk te verwijderen.

Onderhoud van leren schoenen "Glad leer"

Glad leren laarsjes gebruikt Claudia vooral in haar vrije tijd. Deze schoenen zijn erg makkelijk schoon te maken, wat perfect is voor het vaak regenachtige klimaat dat we in Nederland hebben. Op regenachtige werkdagen trekt ze eigenlijk altijd haar laarsjes van glad leer aan. Wanneer deze vies worden borstelt Claudia ze af en wrijft ze de laarsjes na met een doek. Om deze glad leren laarsjes goed te onderhouden smeert Claudia ze deze keer in met een crème. Deze crème zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt en dus weer een hele tijd mooi zal blijven.

Onderhoud van leren schoenen "Gevet leer"

Het vierde, en laatste paar leren schoenen dat Claudia in haar schoenenkast heeft staan, is van gevet leer gemaakt. Wanneer Claudia gaat wandelen in het bos met de hond draagt ze altijd haar gevette leren schoenen. Daarnaast draagt ze deze ook als ze de wekelijkse grote wandeling door de buurt maakt met haar beste vriendin of als ze andere buitenactiviteiten onderneemt. De naam van dit leer geeft het eigenlijk al aan, over gevet leer zit een laagje vet heen. Claudia smeert tijdens haar onderhoudsbeurt dan ook een laagje wax op deze schoenen, om de schoenen langdurig te kunnen blijven gebruiken. Dit laagje wax zorgt ervoor dat de schoenen soepel blijven en niet zullen uitdrogen.

Kunstleer

Het dochtertje van Claudia heeft kunstleren laarsjes, waar ook het onderhoud van leren schoenen belangrijk is. Claudia heeft ervoor gekozen om laarsjes van deze soort leer voor haar dochtertje te kopen, omdat kunstleer is gemaakt van synthetisch materiaal en dus lastig dingen opneemt. Omdat ze makkelijk schoon te maken zijn is het helemaal niet erg als haar dochtertje met haar laarsjes buiten speelt en ze vies maakt. Wanneer de laarsjes vies zijn geworden maakt Claudia ze altijd direct schoon met een vochtige doek. Op deze manier blijven ze het langst mooi. Wel besluit Claudia de laarsjes van haar dochtertje tijdens de onderhoudsbeurt van alle schoenen toch even in te spuiten met een gewone spray. Hierbij controleert ze altijd goed of ze de goede spray te pakken heeft, want als een spray niet voor kunstleer gebruikt kan worden geeft het vlekken. De werking die deze spray heeft op de laarsjes is dat ze beter beschermt blijven tegen water en vuil, waardoor ze langer mee zullen gaan.

Nadat alle schoenen behandeld zijn ruimt Claudia alle spullen die ze hiervoor heeft gebruikt weer netjes op. Nog een tip die Claudia graag mee zou willen geven is om bij de aankoop van nieuwe schoenen goed na te vragen welke spullen je moet gebruiken om ze goed te onderhouden. Het is namelijk erg zonde als je de verkeerde spullen hiervoor gebruikt en je je schoenen hiermee verpest.

Voor tips voor de behandeling/ verzorging van Blundstones, ga naar schoenverzorging. Benieuwd naar onze socials? Neem gerust een kijkje !